Albena története
2014. augusztus 17. írta: zati

Albena története

...az első 45 év

   A kezdet kezdetealbena_02_1.jpg

 A kelet-európa szerte fellendülő turizmus kiszolgálása érdekében 1965. november 10-ikén született a Bolgár Népköztársaság minisztertanácsának határozata egy üdülőtelep létesítéséről Balchik és Kranevo települések között. A névválasztáskor az illetékesek az Albena névre tették le voksukat.
   Albena egy bolgár női név, a város a nevét egész pontosan egy bolgár író, Yordan Yovkov egyik művének női főszereplőjéről kapta, akinek az ég elbűvölő szépséget adományozott.
   Valóban, az ide látogatót elsőként az épületek - szállodák albena_18.jpg- szépsége, vonalvezetése, egymással harmonizáló stílusa, valamint az eredetileg a ráeső napfényben egységesen vakítóan fehér színe ragadja meg. És ekkor még ki sem szállt a kocsiból... 
Albenát kifejezetten üdülőváros céljára építették - az 1960-as évek végén, gyakorlatilag a pusztába. Így Albena számít az egyik legmodernebb bulgáriai településnek - nyugodt, albena_35_1.jpgcsendes, rendezett hely, mindezek mellett nem mondható autentikusnak*. Az építők egyedi, és egységes építészeti stílust hoztak létre,

   A tervezéskor a szocialista országokban megszokott blokkházak helyett korszerű, a tradíciókkal szakító, merész megjelenésű komplexum felépítése mellett döntöttek. Ehhez francia építészmérnököket vontak be, és valamennyi épületet egy projekt keretében, egymáshoz vizuálisan és funkcionálisan egyaránt egymással egyeztetve tervezték meg. 
   Első lépcsőben 16 hotel megépítését tűzték ki 5260 ággyal, 1969-től 1974-ig, a végső férőhelyek számát 12 850 ágyban és három kempingben összesen 7 500 férőhelyben határozva meg. 

**
albena_04.jpg   Az alapkő letételét 1968-ban Todor Zsivkov (akkor miniszterelnök, később Bulgária államfője) és Georgi Trajkov alelnök végezték el.
   Ettől kezdve hatalmas tempóban folyt az építkezés. 
Az addig lakatlan partszakaszt ledózerolták, majd építőmunkások és gépek népesítették be hogy a szocializmus mellett egy kis kapitalizmust is építsenek.
   Miután a semmiből épült fel, Albena lett a bolgár tengerpart, s talán az egész Fekete-tenger legmodernebb üdülőközpontja.





**
DSCF4046_.jpgalbena_08.jpg

 
 Az első év júliusára elkészült kilenc szálloda, négy étterem, két bár, és a terület infrastruktúrája készült el.
1969. augusztus 24-ikén ünnepélyesen megnyitották Albena első szállodáját, a ma is az eredeti formájában látható Hotel Dorostort. Ettől számítják Albena születését, aminél fogva 2014-et a 45 éves jubileumnak szentelték..
                      **
albena_01.jpg

   Ezt követte a ma is működő Bazár, és a tengerparti szállodák, Dobrotitza, Balik (ma: Laguna Beach), Karvuna (ma: Laguna Garden), Kaliakra. ezután a Tervel (ma: Laguna Mare), Druzsba (ma: Amelia), Orlov (ma: Sandy Beach) és Slaviyanka (ma: Malibu) épültek fel.
Ezután a hegyoldalban is az első néhány panoráma kilátást biztosító hotelt és öt további étterem.
1972-78 között további szállodák készültek el: a déli partszakaszon a Borjana, Nona, Elitsa, a Slavuna, Mura és Gergana.
1975. január 21-ikén kezdődött meg Albena legmagasabb épületének építkezése. Ennek felépítése már nyolc évig tartott.
                                                                        **
Alb19.jpgAlb05.jpg





 















   Az 1990-es évek második felében megkezdődött a korosodó, a XXI. századi igényeket egyre kevésbé kielégítő hotelek átépítése. Általában a kategóriaemelés nem csak felújítást, hanem a szolgáltatások és az ellátás emelését is jelentette. Sorban készültek el a légkondícionált szobák, bel- és kültéri medencék, wi-fi hálózatok...
Ezzel együtt a korábbi szláv elnevezések helyett a megújult létesítmények már angolszász nevet kaptak.
2006-ban lebontották a kisebb Bratislava és Praga szállodákat. A helyükön egy hatalmas, ötcsillagos luxusszálloda, a Flamingo készült el.
2013-ban bezárták és elbontották a Kardam Hotelt. A helyén egy magas kategóriájú szállodát terveznek építeni.
2014 augusztus elsején megnyílt a 30 000 négyzetméteren, hat csúszdát kínáló Aquapark.
   Ezzel Albena elérte a jelenleg látható formáját. 
Azóta a negyven évvel ezelőtt ültetett facsemeték nagy, árnyas fákká serdültek. A parkok zöldjébe besimuló fehér, jellegzetesen lépcsőzetes épületek ma csodás látványt nyújtanak.
   Érdemes lehet egy pillantást vetni az egykori és a mai képükre :)


Hotel Dobrotitza, 1969 vs. 2014                              **             Dorostor, 1974 vs. 2014
Dobrotica.jpg19750715_012xxx-vert.jpg                                                                                                     Hotel Slavuna, 1970 vs. 2013                                        **    
Slavuna70vs13.png
* Forrás: http://utazas-nyaralas.info/bulgaria/albena.html, Szerő: Csetneki Tibor  
 ** A fekete-fehér képek Albena hivatalos promóciós videójából származnak. Forrás: youtube.com)  
     A forrásmegjelölés nélküli képek a szerző saját felvételei. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bulgaria-albena.blog.hu/api/trackback/id/tr306610099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása