Albena és a Modern Idők
2015. július 07. írta: zati

Albena és a Modern Idők

1. rész - ami jó


(2010. augusztus 10-11.)
dscf3900.jpg
   Megérkezésünket követően egy-két strandon töltött pihenőnapot követően izgatni kezdett, hogy a gyerekkoromban megismert helyekkel mi történt az időközben eltelt közel harminc év alatt.
   Erre egy buszos utazás remek alkalmat adott.
   A legnagyobb változás már odafelé menet, az autóból látható volt: 1989-ben elkészült a Hotel Dobrudja tíz évvel korábban megkezdett építkezése. A hatalmas épület impozánsan magasodik Albena fölé uralva a látképet.
   Ezzel azonban a szállodaépítési projekt lezárult, az eredeti tervekben szereplő utolsó is elkészült. Ezt követően több nagy épület építését nem engedélyezték, ezáltal sikeresen megakadályozták az üdülőtelep betondzsungellé válását, a zöldterület zsugorodását. Ellenkezőleg: a fás ligetek nőttek, közöttük golfpályák, teniszpályák, ízléses éttermek és szórakozóhelyek nőttek ki a földből. 
   Albena látképe 1975 vs. 2010 (balra)- hála a tervek tartásának, 35 év alatt vajmi keveset változott. Csupán a fák nőttek nagyobbra.   
    A tengerpart képe 1974 vs. 2014 (jobbra) - a fotó minősége mellett a Dobrudja hotel sziluettje jelenti a változást.albena1-vert.jpgalbena75-vert.jpg
 

















  Utunkat a Kemping bejáratánál kezdjük. Reggeli fogmosásaink helyszíne ma is a helyén van, felújítva, hátulsó részében egy orosz gyerektábort működtetve.20100811_0157.JPG
   A hátsó bejárat mellett a Starobolgarski Stan (balra lentebb), aminek kerítésén ülve bámultam hét-nyolcévesen a showműsort. Ma a gyermektábor étkezőjeként működik.
starob_tm.jpg
   Folytatva a túrát a tengerpart felé, megpillantjuk a Baltata erdejébe ékelt Gorski Tzar (jobbra) nevű helyet, mely egykor étteremként, ma éjszakai szórakozóhelyként működik. Eddig még nem volt hozzá szerencsénk, de ami késik, nem múlik, lásd sikeres kalandunk az Arabella hajóval. 
gorski_tm.jpg
   A Slaviyanski Kut  a Borja20130719_209.jpgna Hotellel szembeni sarkon - megnéztük, megszerettük, és azóta is rendszeres vendégei vagyunk. A Starobolgarski Stan folklór-esztrádműsora gyakorlatilag itt kelt új életre. 

   A szállodák közül szinte mind átesett kisebb-nagyobb felújításokon.
   A '90-es években komoly rekonstrukciós program keretében egymás után kezdték el a különböző kategóriájú szállodák teljes átalakítását. A modernizált hotelek új dizájnt, teljes épületgépészeti felújítást, légkondícionálást, új szárnyakat, medencéket, wellness részlegeket kaptak, és nem utolsó sorban a korábbi szláv, többnyire virágokról, szocialista testvérvárosokról, esetleg jelképekről kapott neveik helyett jól hangzó angolszász neveket kaptak. 
   Így aztán könnyű felismerni az ultramodern és a szocreál szállodákat - utóbbiak egyre kevesebben vannak. Elsőként a megújult nevük, majd a foglalási oldalakon a szobaárak tükrözik a különbséget.
   Egy dolgot érdemes nem elfelejteni: bármelyik épületben is száll meg a kedves vendég - ugyanaz a tenger hullámzik, vagy éppen feszül tükörként a parton.

   A part mentén eképp alakultak át a következők szerint: 
Hotel Karvuna            Laguna Garden
Hotel Tevel                Laguna Mare
Hotel Balik                Laguna Beach
Hotel Slaviyanka        Malibu
Hotel Druzhba           Amelia (2011-ben)
Hotel Orlov                Sandy Beach (2012-ben)
Hotel Warszava         Oasis
Hotel Zdravets           Arabella Beach
Két szálloda, a Hotel Bratislava és Praga pedig lebontásra került, helyettük 2007-ben egy ultramodern óriás, a Flamingo Grand Hotel emelkedett ki. 
   A Hegyen
Hotel Shabla             Maastricht
Hotel Leipzig            Althea
?                              Vita Park
Hotel Kom                .com
Itt nem pontosak az információim...
Hotel Kardam            Lebontásra került 2013-ban
Hotel Kamelia            Lebontásra került 2014-ben
Update 2015: A Hotel Dorostor felújítás előtt.

   A sok felújított, komolyan modernizált hely mellett fennmaradt néhány mohikán. Ezek élharcosa a közvetlenül a tengerparton álló Hotel Dorostor. 1969 augusztusában ez volt az első, Albenán átadott szálloda. Akkoriban modern, elegáns helynek számított. Ezt ma is őrzi. Nem a modernitást, hanem az 1969-es berendezését :)
   Később kedvenc helyünkké vált, és szocreál bájával, kiváló elhelyezkedésével és kedvező áraival évről évre visszacsal minket.
   Update: 2015-ben megtudtuk, az utolsó zezont tartották felújítás előtt. Jövőre új név, új dizájn, új árak várnak minket...
19750715_012xxx-vert.jpgelvtarsakesma.JPG
   Balra: a Hotel Dorostor 1975 vs. 2014. Jobbra: A Dorostor tetőteraszán magas párt- és állami vezetők (Todor Zsivkovval és Fidel Castroval) 1973-ban, illetve mi magunk 2013-ban.

 

 

 

Egy időgép-fotó, Hotel Dorostor: 1969-1975-2014 :)

dorostorregenesmost_b.jpg 
Egy fotó az új, grandiózus Grand Hotel Flamingóról
20130726_886.jpg

A látkép a Dobrudja tetejéről - 1979 vs. 2013
Karvuna-Tervel-Balik (Laguna Garden-Mare-Beach), az előtérben balról jobbra, Orlov (Sandy Beach) a bal szélen.
alb_x_89-1423-13_1989-vert.jpg



Hotel Warszawa '75 vs. Oasis '2013                                                                Hotel Dobrotitza & Kaliakra 1969 vs. 2014
alb_warsh-vert.jpgdobrotica.jpg



















             
Hotel Dobrotitza & Kaliakra 1969 vs. 2014

















Hotel Mura & Slavuna - 1970 vs. 2014

mura70vs13.png  Megláthattuk hát Albena új, modern arcát - mely egyben az állandóságot, és a régi értékek megtartását is üzente.
Ám utunkat folytatva elindultunk a régi Pléhcsárda és Vaszil egykori faháza felé.
   Kíváncsi voltam, mi lett velük, mi történt a Stari Kashta-val...
Előre elárulom: több zöld, kevesebb fehér lesz látható.

Itt folytatom rövidesen... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://bulgaria-albena.blog.hu/api/trackback/id/tr217606138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása