Miért éppen Bulgária?
2014. augusztus 16. írta: zati

Miért éppen Bulgária?

A hazai nyaralni vágyók évről évre többen keresik fel a Fekete-tenger bulgáriai üdülőhelyeit.

Ezek méltán váltják ki honfitársaink többnyire pozitív ítéletét, lassan visszacsábítva a magyar turistákat erre a korábban rendkívül népszerű ország nyaralóhelyeire.
  Az egyik legfontosabb szempont az ár. Nos igen, amennyiben leküzdjük a Magyarországról 1200-1300 kilométer távolságot, egy kedvező ár-érték arányú nyaraláshoz juthatunk, de erről bővebben később.
   Szintén fontos a természeti környeztet. A tengerpart homokos. Az időjárás nyáron napos, kellemesen meleg. Nyáron legnagyobbrészt az északkeletről, az ukrán síkságok felől a Fekete-tenger fölé érkező száraz, meleg levegő dominál, ezért a tengerparton gyakran akkor is kellemes, napos idő van, amikor a szárazföld belsejében (akár 5-20 km-rel arrébb is) borús, esős.
   A tengerpart mentes a Horvátországban is jelen lévő tengeri sünöktől, és más, kellemetlen vagy veszélyes teremtményektől. Ez egyben a Fekete-tenger egyik hiányossága is lehet: az Égei, a Vörös-, és az Adriai tengertől eltérően viszonylag szegény élővilággal rendelkezik. Az ide látogató legvalószínűbb találkozása néhány kisebb puhatestűre, bizonyos tenger- és széljárás esetén ártalmatlan medúzára, és tengeri algákra fog korlátozódni, valamint néhány centiméteres halacskákra. Emellett azt tapasztalhatjuk, hogy a víz sótartalma kb. fele (18 ezrelék) a Földközi-tengerének. Egyszer egy nagybátyám beszélt egy emberrel, akinek a sógora egyszer látott egy delfint, de lehet, hogy az se' az volt.

Ennek oka az, hogy a Fekete-tenger egyedülálló sajátossággal rendelkezik: a víztömeg két különböző sótartalmú részből áll. A Földközi-tenger felől a Boszporuszon keresztül beáramló nagy sókoncentrációjú víz alábukik a felszín alatti kb. 150 méter mély, kis sótartalmú brakkvíznek, mely a tengert tápláló Duna, Dnyepr, Dnyeszter és Don folyókból erednek. Az eredmény egy konvekció nélküli, azaz szellőzetlen, erősen elkülönülő rétegekből álló víztömeg. Élet csak a felszín alatti kb. 150 méteren van, az alatt csak anaerob baktériumok találhatóak.


1. Ne féljünk magunk lefoglalni szállásunkat, programjainkat.

   
       Ennél komolyabb lényeket az egyébként remek éttermek tányérján, vagy a várnai Tengeri Akváriumban, és a Delfináriumban lehet látni – utóbbi helyeken élőben, előbbiben kitűnően elkészítve, illatos pácban, szószokkal.
      A bolgár emberek meglepően barátságosak, a magyar turistákat általában szívesen látják. A helyiek közül évek során többekkel jó barátságba kerültünk. Beszélgetve velük kiderül, hogy különösen a mai 40-es-50-es korosztály még emlékszik arra, amikor Magyarországról hatalmas tömegek érkeztek, és emlékeznek néhány magyar nyelvű kifejezésre, mondatra.
    A 2000-es évek elejétől fogva a magyar turisztikai vállalkozások kínálatában örvendetesen megjelentek a bolgár tengerpart ajánlatai is. Ezek azonban, valamely számomra érthetetlen módon szinte kizárólag Sozopol és Napospart (Sunny Beach avagy Slanchev Bryag) üdülőhelyekre korlátozódik, miközben Albena, a "Fekete-tenger gyöngye" mintha nem is létezne. Holott elrendezésével, klímájával, megjelenésével méltán viseli az idén 45 éves Albena a reklámszlogent: "Simply Heaven..." - Egyszerűen Mennyország...
   Ennek feloldására merem javasolni mindenkinek a következő két dolgot:

2. Ne féljünk eltérni a magyarok számára kikövezett úttól: Ismerjük meg Albenát!

DSC00735.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://bulgaria-albena.blog.hu/api/trackback/id/tr325364517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása