'21 - Ünnep a szeptemberi napfényben - vőfélyjel és más látnivalókkal
2023. december 19. írta: zati

'21 - Ünnep a szeptemberi napfényben - vőfélyjel és más látnivalókkal

2021.09.09-11.cover2.jpg

Egy baráti meghívás

   Bizony, először örömmel és kissé szomorúan gondoltunk Denis barátunk és20210909_190041.jpg menyasszonyának meghívására, hogy érdemesnek tartottak arra, hogy tanúi lehessünk életük fontos pillanatainak - de esélyes volt, hogy udvariasan bár, de el kell utasítanunk a meghívást.
20210908_183303.jpg   Aztán néhány nappal hazaérkezésünk után éreztük, hogy valaminek kellene történnie. Mert nem minden nap kap ilyen meghívást az ember.
   Végül a sors - kollégák, vezetők, családtagok képében - úgy hozta, hogy kérdésükre végül ennyit mondtunk válaszul:
 - Igen, ott leszünk!
Hogy hogyan, miképp, az majd kiderül, de eldőlt:

kereshetünk szállást Albenán

és repülőjegyet, ha van. De az nincs. 
   Az hamar kiderült, hogy Várnát a közeli három reptérről - Budapest, Bécs, Pozsony - nem fogjuk elérni, így a rendelkezésre álló szűk három nap szabadsággal kell kilogisztikázni az oda-vissza autóutat, ott egy kis pihenéssel - és útközben sem kívántuk kockáztatni a biztonságot a pihenés feladásával.
 - Szoros lesz - beszéltük meg Terivel - de a barátaink öröme nekünk is boldogságot okoz, ott hát a helyünk!
Külön öröm volt, hogy egy hónapon belül még egyszer készülünk egy hasonlóan boldog eseményre barátaink boldogságában osztozva.   

    A kihívás az időzítés volt

...na meg a szállás.
   Körülbelül két nappal az indulás előtt ugyanis 

elfogtunk egy levelet...img_20210911_143759.jpg

   Azt írják, hogy a kiválasztott szálláshely, a Kaliopa Hotel zárva van, így átirányítanak minket a szomszédos Malibu szállodába.
   Nos, ez önmagában kibírható kellemetlenség, tulajdonképpen hasonló fekvésű és eggyel magasabb felszereltségű szálláshelyről van szó, a necces az volt, hogy vajon ha Kedvenc Nejem nem néz rá a leveleire, akkor egy "ZÁRVA" tábla fogad minket az ajtóra ragasztva..?
   Nyilván egy backdoor-kommunikációs hirdetmény szigorúan bolgár nyelven, de így végül is mindegy volt.  img_20210909_141742.jpg
   Végül eljött az indulás ideje, aznap pedig még dolgoztunk, mint rendesen.
   Kora délután aztán felálltunk, mint egy "rendes" munkanap végén - és indultunk. Először hazafelé, azután berakodunk - és indulás előtt tankoltam, és ha hiszi az olvasó, ha nem - 14 órakor a kocsit műszaki állapotát javítgattam. A mosóban. Mert ha sietünk, ha nem -

elindulás tiszta autóval!

Délután háromkor nekivágtunk a mai 800 kilométeres útnak.20210909_190041.jpg 

  img_20210909_232947.jpg Nem mondom, hogy siettünk, de igyekeztem a max sebességet tartani, és külön segítséget jelentett, hogy a határátkelők szinte üresek voltak. 
   18 órakor értünk a Bácsalmási átkelőre, ekkor kicsit távolinak éreztem a célt, a Hotel Happy szállodát a szerb-bolgár határ innenső oldalán.
 img_20210910_091254.jpg  Amint fentebb jeleztem, a nyári szabadság-szezon véget ért, így szinte akadály nélkül haladtunk, és éjfél előtt már megérdemelt pihenőnket töltöttük a jól megérdemelt koccintással együtt. Na, jó, vacsorát már nem kértünk, s talán nem is adtak volna - de egy Jelen lét megidva (ilyen szó van..?) kellemesedett a jelen-lét...

img_20210909_232831.jpg

Másnap más nyugodtabb tempóban haladhattunk 

hiszen 9 óra után kényelmesen megreggeliztünk, és indultunk tovább.
Reggel korán - 8 körül - Tamás barátom küldött egy üzenetet:
  - Mikor indultok a határra?
   - 9-kor - válaszoltam neki.
Indulás után körülbelül öt perccel már sorakoztunk a szinte üres Caribrod - Kalotina határátkelőhely egyetlen személygépkocsi sávjában.received_898718884070446.jpeg
 - Ha elértek a sárga bólya vonalába, majd nézzetek fel! - írta Tamás - aztán integessetek!
 És igen, akkor és ott többen is figyeltek minket: A Nagy Testvér, a Jó Barát - meg a határátkelő ügyeletes tisztje, hogy az a két félnormális mi a jófenét csinál ott..? Integetnek - de kinek..? 
   Az ott felszerelt forgalomfigyelő kamerán és a BorderWatcher oldalon - benne voltunk a Mátrixban. Mosolyogtunk, integettünk - és barátunk küldte is a nem mindennapi képet.
  Nagyjából ennyi izgalom volt az úton...Meg persze az elővigyázatos haladj-de-érj-is-oda taktika: pihenés és20210910_120544.jpg tempós haladás bevált variálása. 

img_20210910_161830.jpg
 Az előző utunkon megismert leterelések és forgalmi korlátozások nagyjából megvoltak, de végül rendben

Megérkeztünk Albenára. 

Egy séta és egy vacsora - hol máshol - a Nomad Beach Club-ban, egy20210910_193942.jpg kihagyhatatlan Sach vacsorával ünnepeltük az azévi img_20210910_212057.jpgmásodik eljövetelünket. A derék személyzet itt sem nagyon tudta, hová tegyen minket - Öööö, most voltatok itt, nem? Pár hete..? 

Egy esti séta - mint máskor, most sem hagyhattuk ki. 

Reggel a strandonimg_20210911_100030.jpg

img_20210911_110827.jpgMert itt még a szeptember is nyár - a délelőtt tehát a strandon kezdtük a napot - hiszen nyaralunk, nem..? 
És megpróbáltuk a lehetetlent: Három napba belezanzásítani egy mini-nyaralást. Hogy végül ebből mi sikerült? Rövidesen meglátjuk. 

Indítsuk a napotimg_20210911_134558.jpg

 - mint minden más nyaralós napot. Lenn, a plázs forró napján egy hideg sörrel indítottuk a programot, majd a img_20210911_121548.jpgkellemesen ragyogó habokban egy fürdés. És emellett egy laza ebédre is sor került az Old House-20210911_123813.jpgban, Zsivko társaságában. Beszélgettünk és elmondtuk, ezúttal mi járatban vagyunk.
   De közben oda-odapillantottunk az órára - hisz ma délután nagyon különleges program vár ránk!
   A szokott délutáni óránál jóval korábban felkerekedtünk, hiszen ezúttal nem a megszokott tisztálkodás és póló-rövidnadrág kombó várt ránk, hanem most bizony "felveszem a szép ruhám", azaz könnyed nyári eleganciában feszítve gyülekeztünk Filiz és Denis nagy napját megünnepelni - és megtanulni, hogy NE fotózzunk nyári napfényben, ha csak nem a sziluetteket akarjuk megörökíteni.

img_20210911_134258.jpg

Ünnep

20210911_155140.jpg   A korábban sokszor megcsodált Maritime Paradise Blue szálloda aimg_20210911_102730.jpg maga csillagjaival volt a helyszín, melynek parkjában gyülekeztünk az ifjú pár szüleivel, testvéreivel, rokonaikkal, barátaikkal. Korábban tartottunk tőle, hogy majd jól kilógunk a sorból, mint külföldiek, de nem, nem lótunk ki. A többiek voltak a külföldiek, relativizálkodhatnék, ha lenn rá okom, és ha létezne ilye tevékenység, de nem. Ez csak részben volt így, a rokoni ésdscf5462.JPG baráti kör meglehetősen nagy körből merített. A többség természetesen helyi, de a barátok a szomszédos Obrochistétől Dublinig, Isztambultól Zürichig felölelve Európát adta a násznépet - sőt, Denis barátunk nővére az egyik nagy légitársaságnál dolgozva Dubajból érkezett. Nagy, vidám, nyüzsgő, sokszor angolul beszélő nemzetközi társaság volt hát együtt a fák árnyékában, óvatosan kóstolgatva a vendégváró italokat, finom borokat.
   Kíváncsi pillantások záporoztak a szálloda oldalbejárata felé, ahonnan rövidesen fel kellett bukkannia a párnak.
   Egyszer csak megjelent Denis arca, keresve valakit-valamit. img_20210911_171503.jpg
  Megpillantott - minket.
 - Terez, Attila - szaladt ki hozzánk.
  - El tudtatok jönni??? - örvendezett, ami igen nagy öröm volt. 
  - Persze - mondtuk, szerény ajándékunkat a kezünkben szorongatva, mint a köszöntő gyerek betlehemezéskor. 
  - Valamit még szeretnék adni nektek, hisz' eddig csak a másolat volt meg nekik - azzal a kezünkbe adott egy igazi, kinyomtatott meghívót az eseményre, amire épp vártunk.
  - Nagyon örülök, hogy itt vagytok - mondta, és pontosan tudtuk, hogy az így is volt - rövidesen találkozunk - fejezte be, hiszen rohannia kellett vissza. A lépcső tetején várták azok, aki jóvoltából mi mindannyian itt voltunk.

Szerettek és barátok

  dscf5491.JPG  Denis barátunk életében a két legfontosabb nő - legalábbis akkor a két legfontosabb. Menyasszonya és az édesanyja.
    És ott állt a szertartáshoz két további nélkülözhetetlen úriember - a leperzselt arcú svájci-német barát, aki hozzánk hasonlóan a tengerparton kezdte a programiot - ám hozzánk nem hasonlóan sikerült elbóbiskolni a strandon, büszkén, felszegett fejjel, ki tudja mennyire sem vagy mennyire de, szomjasan - ennek megfelelően frissen perzselt arccal... S mellette egy magas, rövid hajú fiatalember, akiről ekkor még nem tudtuk, de ő volt a Ceremóniamester. img_20210911_170922.jpg
  Nincs rá jobb szó. 
  A vőfély, az anyakönyvvezető, a DJ, és nem utolsó sorban a hivatalos fényképeket is ő szállította az ifjú párnak. 
  A mi esküvői szolkásainktól eltérő helyi tradíciókat ekkor még nem ismertük - de az, hogy egy vidám, fesztelen eseményre jöttünk, az már biztos volt.
Ajándékunk pedig végül a megfelelő kezekbe került - díszdobozát köszönjük Juditnak, a két nemzet színeiben pompázó selyemrózsákkal. 

Kezdjük hát, kezdődjön a móka, legyen zene, legyen tánc.

Hogy lesz-e? Rövidesen kiderül...

(Folytatjuk...)

A bejegyzés trackback címe:

https://bulgaria-albena.blog.hu/api/trackback/id/tr5318174684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása