Mit kínál nekünk..?
2014. augusztus 26. írta: zati

Mit kínál nekünk..?

20100809_0024.JPGElsősorban homokos, széles strandot. 

    A víz hőmérséklete 23-25 fok, meleg időjárás esetén a part mentén 28 fok is lehet. A levegő 27-32 fok között, időnként melegebb, köszönhetően az öböl és a dombok nyújtotta mikroklímának.   
    A tenger sótartalma alacsony, a meder homokos, kövektől, éles kagylóktól, kellemetlen meglepetésektől mentes.
DSCF3648.jpg
   A víz időnként feszített víztükrű, időnként méteres hullámokkal csapkod, de ekkor is inkább szórakoztató erőpróbát jelent a hullámok közt ugrálni vagy a matracon fennmaradni, mintsem veszélyt. Leggyakrabban azonban enyhén hullámzik, a gyereket elbűvölve és remek játéklehetőséget kínálva a sekély parton. Ennek megfelelően kisgyerekes családoknak is ideális fürdőhely.

   Egyetlen dologra érdemes odafigyelni: a két, rozzant állapotú stégtől tartsunk távolságot, részint mert kiálló, a homokban félig elmerült vas elemek, sínek (!) sérülést okozhatnak, részint mert időnkén neveletlen ifjak miatt üvegszilánkok is előkerülhetnek
itt. Esetleg mert ránk dől az egész. 2010-es első utunkkor még mindkettő üzemelt, viszonylag (a bolgár emberek ingerküszöbéhez mérten) "jó" - értsd: enyhén reznek - állapotban voltak. Minden esetre biztos volt, hogy amilyen vizes ruhában mégy fel rá, olyan vizesen is fogsz lejönni...    

DSCF3761.jpg
   A strand homokját minden este traktorral és a síközpontokból ismert „ratrak” gépekkel rostálják át, összegyűjtve az úri közönség által szertehagyott szemetet, műanyag poharakat, szívószálakat, és minden más, felső-polietilén korszaki őstulok-maradványt. És gyorsan szögezzük le: korábban, máshol olvasott poszttal ellentétben NEM, nem hajt be a gép a homokozó gyerekek közé, nem darálja le őket… :)  



Szolgáltatások és létesítmények

2014-ben 35 szálloda, 5 kemping és villasor, 40 étterem fogadja kb. 30 000 vendéget.    A szállodák közül 22 bg02_20170807_014.JPGrendelkezik úszómedencével, hat élménymedencékkel, csobbanókkal. A parton három helyen kínálják szolgáltatásaikat a vízi élmények szerelmeseinek a vízibicikli bérléstől a banán és korong vontatáson és a jetski bérlésen át az ejtőernyős vontatásig és sétahajózásig.   
    2014 augusztus elsején adták át a vadonatúj Albena Aquaparkot, 30 000 m2 területen, ultramodern szolgáltatásokkal és vízi attrakciókkal. Tenisz-, futball,- röplabda, gyeplabda, bowlingpályák, sportcsarnok, lovas- és golfpálya várják a sportolni vágyókat. Gyógyászati központ, gyógyszertár, három gyógyfürdő áll a gyógyulni vágyók rendelkezésére.    Programok: Minden évben rangos nemzetközi sporteseményeket (pl. FIFA / UEFA korosztályos VB/EB selejtezőtornák, kandidáltak a 2014-es bg02_20170807_061.JPGsakkolimpia rendezésére, igaz, végül Tromsøvel szemben alulmaradtak, illetve kutyakiállítások) rendeznek, gyakorlatilag minden második hétre esik egy esemény. Zenei koncertek, előadások inkább a kelet-európai, bolgár és orosz vendégek által ismert előadók szabadtéri, és általában ingyenes fellépései várják az érdeklődőket. Egy Andrej Zaharov koncert mindannyiunknak beleteszi a boogie-t a lábunkba... :)
   Az utóbbi években - 2015 és 2017 között - több régi, szocreál szálloda került felújításra vagy épp újjáépítésre. Ennek köszönhetően Albena a szálláshelyek széles skáláját kínálja a vendégek számára, az olcsó, '70-es éveket idéző helyektől kezdve a faházas elhelyezésen át a minden elképzelhető luxussal ellátott, ennek megfelelően árban sem olcsónak mondható modern szállodákig. Csak a képzelet és a pénztárca szab határt. 

Harmadsorban a vendégek jólétét

(és persze pénzét) célzó szórakoztató- és vendéglátóhelyeket.   
   Létezik itt Bazár, butiksor, tetováló szalon, retrofotó stúdiók, léghoki asztal, csocsó, gyerekeknek billegő-felülős játékok, de komplett vidámpark dodzsemmel, céllövöldével, rodeó-bikával is. A Luna Park kisgyerekekkel különösen veszélyes terület. 
 A játékok mellett vattacukor árus, főtt kukoricás kínálgatja áruját, valamint a divatos „élő szobrok” is várják, hogy némi aprót dobj a kalapba. 20100811_0241.JPG

Retardált dolgokkal is meglepnek minket.

   Elmaradhatatlan a műanyag billegőjátékok légiója is, melyeket nálunk a bevásárlőközpontokban lehet látni, amint Ödönke rángatja a (kikapcsolt, persze, mer' százast, azt nem, apád is épp kint cigizik, az is drága...) repülő-rakéta-szárnyas állat "vezérlőkarjait", miközben megfáradt tekintetű anyukája csomagokkal megpakolva kérleli: -Mostmár menjünk, jó, menjünk, lécci, gyere, lééééccci, jó..?
   Na, itt körülbelül ötven ilyen áll beizzítva.
Ééééés reggel 6-kor már bekapcsolnak, valószínűleg kapcsolóórával, hehogy valaki lemaradjon az attrakcióról! Szép de egyben szürreális látvány: a reggeli (hajnali!) szürkületben áll egy felnyergelt böszme nagy nyúl, villogó szemekkel, és félhangosan játssza (hangszórón keresztül, nem hangszeren) - a Jingle Bells-t!
6- vagy mittomén'-hány D mozi, aki az ilesmit szereti - modjuk, én inkább akkor leszek megfeszülve érte, ha mozifilmeket vetítenek, nem csak rövid demó programokat a technika bemutatására.
   A rossz nyelvek szerint a vetítő helyiségben aszemélyzet spriccel le vízzel, beépített emberek pedig a pad alatt kapkodnak a lábad után, hogy fullos legyen a sokdés fíling. Nem tudom, egyszer eljön a napja, hogy beülök kipróbálni...
    A Leghülyébb Dolgok Versenyét nálam az elektromos roller nyeri, melyet a félhülye apukák néhány leváért kibérelnek egy órára, odaadják a teljesen hülye gyerekeiknek, akik sisak és veszélyérzet nélkül 30 km/órás sebességgel cikáznak az esti sétálóutcai forgatagban. Nyomják a dudát, dehát nem olvasták el a Használati Utasítást, miszerint a készülék hosszirányában menetiránynak szemben kilépő hanghullám NEM fékezi az eszközt. Szerencsére, 2014-ben már nem láttuk ezeket a kaszkadőröket. Valaki kivonta őket a forgalomból. A bódé bezárva... Tlán a váltság és a recepció..? Á, eddig dőlt a lé az agyasoktól. Talán a helyi hatóság. Vagy a darwini törvények...
  

Nem utolsó sorban a bolgár tradicionális és nemzetközi konyha remekeit

kínáló éttermeket.    Ami közös ezekben a helyekben a változatos és többnyire jó minőségű ételek választéka. A grillezett-sült húsok, különleges fűszerezésű kebapcsok mellett érdekes színfoltot jelentenek a cserépedényben készült húsos-zöldséges egytálételek, mint a kavarma, a kebap, a sach.
   A tengeri ételek kedvelői változatosan, ötletes szószok és ízesítők kíséretében, dekoratívan tálalt halételek között válogathatnak.

Egy kétszemélyes tál - négy főnek is elegendő volt :)

DSC01762.JPG

  
Aki csak csipegetne valami könnyűt, a bolgárok számtalan, zöldségen, juhsajton, oliván, esetleg halon alapuló egészséges salátát kínálnak, melyek akár húsok mellé köretnek is megfelelnek. Különlegesség a Tza-tza nevű, gyakran az étlapon nem is szereplő „tengeri desszert”, ami apró halak tömegének gyors ropogósra sütését jelenti, és amit gyakorlatilag csipszként fogyasztanak.   
   Aki pedig ragaszkodik az itthon is megszokott ízekhez, szinte minden étlap tartalmazza a rántott hús- rántott sajt- rizottó – spagetti – pizza vonalat is, amely, valljuk be, néha jól eső szünetet jelent a sok grillezett hús okozta jóllakottságban.    Mindezt az éttermek viszonylag hasonló áron kínálják, melyről később bővebben beszámolnék.    
Ami eltér ezekben a helyekben, az a „körítés”.

Az épület dizájnja és az ott látható műsor.

Ez óriási különbségeket mutat.  DSCF3113.jpg
   Van, ahol autentikusnak mondott folklórműsor ejti ámulatba a közönséget, 8-10 fős tánckarral, két énekessel, hastáncosnőkkel, az est fénypontjaként a bolgár Tűztánc bemutatásával. Egyébként a Tűztánchoz kora este kisebb máglyát gyújtanak, hogy - a nevével ellentétben - parázson tudják előadni a produkciót. A máglya meggyújtásához felsorakozott kb. négy ember, abból maximum három józan és Kamen barátunk (róla később írok), kb. egy mázsa tüzifa, tűzoltó készülék, gyufa, gyújtófolyadék, gázos perzselő, tán' még egy 20 literes kanna benzin is. én komolyan azt hittem, valami humoros jelenet következik.

De nem, ők komolyan gondolták... Kezemben a kamerával vártam a Tűzgyújtást, már magam előtt látva egy magas nézettségű videomegosztás dicsőségét...
  
Másutt "kalózkapitány" szórakoztatja humoros számokkal, jó kedvvel, valamint egy igDSCF3283.jpgazán csinos táncosnővel a közönséget.
   Az Amelia Hotel belső tere (a képen) lélegzetelállítóan szép, a mellette található pizzéria kiváló választás.
   Az egyik legjobb helyen a főutcára néző kerthelyiségben egy kéttagú zenekar szolgáltat minőségi élőzenét - magyar vendégeknek tisztelegve a repertoár része a Monti-csárdás. 
 







 Kicsit odébb egy mexikói étterem működik, mexikói-spanyol zenekarral20130725_854.jpg, akik az épület előtt az utcán adnak fergeteges műsort, némi tip reményében. 
Autentikus mexikói ételek, remek konyha, hangulat az étteremben és előtte az utcán - sajnos, valamilyen érthetetlen okból a zárórát sajátosan értelmezik eme helyen. Fél órával a Nevezetes Időpont bekövetkezte előtt már nem vesznek fel rendelést, t-15 perckor már rakodják fel a már kiürült székeket az asztalra.

 







DSC01747.JPGVan - sajnos, csak volt - egy olyan szórakozóhely, amely kívül-belül bolgár tradicionális elemekkel, a bútoroktól a terítőkön át a falon lógó százéves családi fotókig volt berendezve. A felszolgált ételek mennyisége és minősége 10 pontos, közben változatos műsor várt minket. Cigányzenekar, orosz énekesnő, Tom Jones-imitátor... Ez ma már új tulaj kezébe kerülve sorvadásnak indult, sajnos, a műsor elmaradt, így a vendégek is. A Stariya Dub 2017-ben örömteli módon ismét a vendégek felé fordult minőségi ételekkel és barátságos kiszolgálással. Egy valami hiányzik csak: a vendég.
   Reméljük, a sok all-inclusive-os vendég mellett - vagy épp közöttük - sokan lesznek, akik a méltán ismert bolgár konyhát kínáló vendéglátást felfuttatják.





       

A bejegyzés trackback címe:

https://bulgaria-albena.blog.hu/api/trackback/id/tr376633917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása