Albena - ma
2014. augusztus 24. írta: zati

Albena - ma

 Albena egy, Magyarországon jelenleg kevéssé ismert tengerparti üdülőhely.
Várnától 30 km-re északra, Balcsiktól 10 km-re délre, Kranevo község szomszédjában található, a 9. sz. főút mellett.
  A településnek állandó lakosa nincsen. Kizárólag a turistákat kiszolgáló kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató létesítményeknek ad helyet, az itt dolgozó kb. 3-4000 ember a környező településekről jár be, vagy a vendéglátóhelyek egy részében száll meg. Szezonon kívül karbantartó és építő munkások, illetve az újabban a konferencia- és wellness-turizmust célzó kisebb számú, télen is nyitvatartó szálloda személyzete is több száz fős jelenlétet igényel.
   Albena tervezésének és építésének történetét korábban megírtam itt: http://bulgaria-albena.blog.hu/2014/08/17/albena_tortenete. Ezúttal a jelenről szeretnék néhány információt megosztani.

 Elhelyezkedés  

   Háromszög alakban, a tenderparttól 1,2 km-es legnagyobb szélességgel, észak felé 150 m-re keskenyedve, 3,5 kilométer hosszan terül el. Strandja finom homokkal borított, 20-50 méter széles sáv.
   Az üdülőhely teljesen zárt, egyetlen, őrség által biztosított kapun át lehet ki- és behajtani. Ennek köszönhetően a többi üdülőközponttal ellentétben nincsen átmenő forgalom. A zömmel gyalogosok által használt utcákban a forgalom az épp be- és kihajtó autókra korlátozódik.
     A rendet biztonsági őrség és a rendőrség diszkrét jelenlétével biztosítja.
     A szállodák egymáshoz illeszkedő, elegáns, eredetileg hófehér épületek, L, T vagy U alakú alaprajzzal épültek. Egymáshoz képest elforgatva, ötletes elrendezéssel félig zárt parkokat létrehozva épültek francia mérnökök tervei alapján. Az épületeket egy időben, megjelenésben és elhelyezkedésben összehangolva tervezték, ezért is olyan lenyűgöző a hasonló stílusú épületek elegáns vonalvezetésének látványa. Fontos megjegyezni, hogy Albena magánterület, a tulajdonos koncepciója szerint a területen nincsenek kerítések és lezárt területek, természetesen a sportpályák játékterét kivéve. Bármely vendég keresztülsétálhat valamennyi szálloda nyitott parkján és területén. Átjárók és járdák biztosítják a szabad átjárást, egyben kínálnak lehetőséget kellemes sétákra.
   A vendégek így egymástól szellősen távol, tengerre vagy parkra néző panorámát élvezhetnek anélkül, hogy az épületek között nagy távolságokat kellene gyalog megtenniük, mindamellett nem kell zsúfolt „betnondzsungel” érzést átélniük.

albena-hotel-map.jpg

A telelpülés elrendezése

   Az üdülőhely három zónára tagolódik:
Közvetlenül a tengerparton álló épületek; 
A tengerparttal párhuzamosan, a szomszédos utcákban álló épületek;
A hegyoldalon álló, egykori panoráma szállodák.
   Az első csoporthoz tartozó szállodák és éttermek vitathatatlan előnyeit nem kell ecsetelni. Közvetlenül a parton vagy a partra néző épületből a parti strandra léphetünk ki.
20130719_078.jpg   Este a tenger morajlását hallgatni az erkélyen egy pohár ital és egy meghitt beszélgetés mellett - ezek azok a pillanatok, amikor az ember a Paradicsomban érzi magát. Akár reggeli előtt egy kocogás a parton, esetleg egy úszás a még rendszerint sima felszínű vízen kiváló napindító programnak ígérkezik. (Megjegyzem, hogy az első mutatványt inkább mások elmondásából ismerem, mintsem saját tapasztalatból...)
   A szomszédos utcákból pár perces sétával érhető el a part, míg a hegyoldalon létesített szállodák és villák egy kb. 15 perces, lépcsőzéssel egybekötött sétát igényelnek, esetleg néhány perces utazást a folyamatosan jáó Dottó kisvonatok valamelyikén. Korábban a "hegyen" a panoráma jelentett vonzerőt, mára azonban az erdő fái magasra nőve nehezen engednek kilátást a tenger felé.

A strand

    Mint minden rendes tengerparti üdülőhelynek, Albenának is a hosszú, homokos strandja a fő attrakciója. DSCF4456.jpg
A parton 3-4 kilométer hosszan fut végig a homokos plázs. Helyenként a szomszédos szálloda vendégei számára fenntartott, másutt távolabbi létesítmények vendégeit, illetve nyilvánosan, bárki által igénybe vehető napernyők és napágyak találhatóak. Ezek között tágas üres partszakaszok, "free zone"-ok találhatók, melyek bárki által ingyenesen igénybe vehetők saját strandeszközökkel, esetleg szerény áron a sztandkezelőktől bérelt leszúrható napernyőkkel, napozóágyakkal.
   Fontos megjegyezni, hogy a teljes partszakasz Kranevotól Balchikig nyilvános, mindenki által igénybevehető, végigsétálható, a használati jogosultság csupán az említett telepített strandeszközökre vonatkozik. Az üdülőhelyen és a part teljes egészén korlátozások és kerítések nélkül, szabadon mozog a vendég. Amennyiben nem a számára fenntartott területen szeretne valamit igénybe venni, bizonyos térítés mellett megteheti. Minden esetre egy nagy telepített napernyő két-három napággyal kisebb kiadást jelent, mint itthon egy db (!) strandbelépő. Napközben a strandkezelők sátraiban elhelyezett büfé kínál ital- és jégkrémválasztékot, a sűrűn megtalálható gyorsbüfék, gyros-osok, főtt kukoricaárusok és fagylaltosok gondoskodnak éhségünk és aprópénz-mennyiségünk csillapításán.
     A strandon teljes egészében a Bolgár Vöröskereszt hivatásos vízimentői ügyelnek a biztonságra, az all inclusive-tól a fizetőn át az ingyenes vendégig egyaránt, az egyenletes közönként felállított őrtornyokból figyelve.
   A strandon fürödni ennek megfelelően a vízimentők szolgálati idejében, 8.00 és 19.00 között szabad, de ezen időponton kívül, akár éjszaka is kiváló fürdőzési lehetőséget nyújt a homokos part 

A tenger

   A Fekete-tenger a Földközi-tenger beltengereként, nagy folyók által táplálva, a felszínen  viszonylag kis MAH00105[21-52-34].JPGsótartalmú brakkvíz. 
   A nyári időszakban a part menti víz 23-25, esetenként 28-29 fokra is melegszik, kellemes fürdési lehetőséget kínálva kisgyerekes családoktól a felnőttekig egyaránt. A víz általában a reggeli órákban nyugodt, akár feszített víztükrű, majd napközben, keleti szél idején méteres, vagy nagyobb hullámokat görget, remek szórakozási lehetőséget kínálva. Nagy hullámverés esetén a vízimentők állásaira kikerül a "vörös lobogó", mely úszási tilalmat jelent, de a strand szélét jelző bólyákig akár gumimatraccal is beengedik az embereket - amíg a tengerjárás ezt biztonságosan engedi.
   Miután a világtengerekkel összeköttetése csak a Boszporuszi szorosnál van, az árapály nem tudja követni a Földközi-tenger tengerjárását.
   Ez azt jelenti, hogy az apály-dagály változás nemigen észrevehető, néhány centiméter csupán. Ez leginkább a nyári főszezonra vonatkozik. Augusztus közepén-végén változik a helyzet, ekkor a hőmérsékleti viszonyok megváltozása után telihold idején a megnövekedett ár-apály már komoly változásokat indít. Ekkortól az addig barátságosan hullámzó tenger megmutatja, hogy ő az úr, és innentől kezdve komolyan kell venni a vízimentők jelzéseit.

Tisztaság, higiénia

   Ha már a tengernél járunk, kezdeném a víz tisztaságával.s0029291-animation.gif
A víz alapvetően átlátszó, tiszta. A hullámverés időnként felkavarja a homokot a fenékről, ami miatt barnás,
átlátszatlan lesz a víz, de ez könnyen kiöblíthető fürdőruhánkból, nem okoz szennyeződést.
Sokaknak gondot okozhat a napos időben meginduló algásodás, mely a part menti részeken, a hullámok által vájt mélyedésekben indul meg. Ártalmatlan, de a "saláta" miatt nem látható tengerfenék, illetve az érezhető algaszag sokaknak visszatetsző lehet. Szeles, hullámos időben aztán ezt az algát a víz szétteríti a strandon, zavarossá és helyenként szúrós tapintásúvá változtatva a vizet. Ez a jelenség gyakran napon belül, a déli-kora délután órákban változtatja meg az addig szép tiszta víz kinézetét.  20170811_163423.jpg
   A part homokját napközben az úri közönség, derék Homo Sapiens módjára megjelöli az elmaradhatatlan ásványvizes flakon-csipszes zacskó-cigis doboz kombókkal, a derék helyi erők ezért minden este traktor vontatta takarítógéppel illetve a sípályákról ismert ratrakkal rostálja át, hogy másnap ismét lehessen szemetelni, majd délután finnyogni, hogy szemetes a part. Persze, a 15 éterenként elhelyezett szelektív gyűjtők nem zavarják össze eme egyedek fejét... :)
   Az utakat, járdákat, parkokat folyamatosan, napközben is takarítják, a szemetesedényeket napjában 2-3 alkalommal is ürítik. Ezért mindig találunk használható szemetest, és a szag sem terjeng szerteszét. 
   Az éttermek általában igen tiszták, ez alól természetesen a közvetlenül a partra nyíló, így a vendégek által homokkal rendesen ellátott kerthelyiségek képeznek kivételt. Persze, miután nem Magyarországon vagyunk, a tisztaság megengedi, hogy a vendégek, vagy akár a személyzet tagjai kutyájukat-macskájukat a többi vendéggel egy térbe engedjék. A mellékhelyiségek szintén tiszták, de ennek ára van: általában fizetősek, az ebből eredő monty python-os jelentekről később számolnék be...

Jelen, jövő

   Albena jelene és jövője a tulajdonos, Kassimir Stanev kezében van.dscf1961.JPG
 A 2000-es évek elején indult korszerűsítés a vendéglátóhelyek és szállodál infrastrukturális fejlesztését követően erőteljes átalakítás következett be Albena üzletpolitikája terén is. 
   Az addig jelentős bed-and-breakfast ellátásról egyre inkább preferálják a szállodák all-inclusive kínálatát. Ezt eleinte csak az árak módosításával próbálták elérni, később a legtöbb hely kínálatából egyszerűen eltűnt az aktív turisták és a belőlük élő vendéglátósok számára előnyös, változatos programot kínáló ellátási forma. 
   Az eredmény: a szállodák közönsége zárttá válik, s miközben a vendéglátóhelyek sorra zárnak be a vendégek hiányában, a szállodák tele vannak helyben lakó, onnan ki sem mozduló vendégekkel, akik az egyre emelkedő bg02_20170807_023.jpgszobaárakkal megfizetik az étkezés-italok árát - ezzel szinte röghöz kötik őket: ha ki van fizetve, nem fognak kimenni, a helyi vendéglátás és a helyi programokat élvezni. Ülnek bent a medence mellett, és esznek-isznak egész nap - hiszen "ki van fizetve, le kell enni".

Sajnos ezzel elveszíti Albena

- és az összes többi turistaparadicsom - a jellegét és ezzel azt a varázst, amiért annak idején beleszerettem. 
Zenés, táncos vidám estek egykor - most pedig üres székek, unatkozó, és a veszteségüket számolgató vendéglátósok. És elértünk oda is, hogy ezekbe ki kell írni, hogy "Figyelem, NEM all inclusive hely - az elfogyasztott termékeket ki kell fizetni".

A bejegyzés trackback címe:

https://bulgaria-albena.blog.hu/api/trackback/id/tr206630693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása