'21 - Retró utazás - gyalogosan a '70-es évekbe
2022. július 09. írta: zati

'21 - Retró utazás - gyalogosan a '70-es évekbe

2021.07.23.cover.jpg

Harmadik típusú aktivizálódás

(Amint tegnap megígértem, ma folytatjuk..)img_20210723_091038.jpg

  Reggel ezúttal nem a strandra készülünk. 
  A kávé és a reggeli hasonlóképp indul, a fogmosás is rendben megtörténik, áldozván némi Slanchev Brjag konyakot - illetve brandyt a felkelő nap, boldog emlékeink és erkélyünk oltárán, sirályok és fecskék hangjával aláfestve. 
   És lehet koccintani fél barackkal is, ki nem hagytuk volna...

img_20210723_093252.jpg   És nekiindulunk

 a tengerpartnak. 
  Nem, ezúttal - tekintettel a kellemes meleg időre - úgyimg_20210723_113719.jpg döntöttünk, nem a sómúzeum és az iszaptavak felé vesszük az irányt, mint tettük azt két éve. Az dscf5158.JPGiszapban dagonyázó felnőttek látványáról lemondunk - inkább mi készülünk egy tengerparti fürdésre egy vad parton. 
  Pardon! Lesz az is, de nem rögtön.

  Keresztül a félszigeten - északnak indulunk, Pomorie új negyedén keresztül. A közelmúltban villámgyorsanimg_20210723_113652.jpg felhúzott, majd a járvány miatt egyelőre alig-alig belakott apartmanházak furcsa látványt nyújtanak, bár a két évvel korábbi üresség után lassan megindult a betelepülés, és a boltok is elkezdtek kinyitni - de az utcák egyelőre inkább a strandra látogató környékbeli egynapos vendégel autóinak parkolására szolgálnak. 
 - Akkor lesz itt nagy tömeg a parton, amikor benépesülnek a házak az orosz vendégekkel - emlegettük, nem látván előre a 2022-es fordulatot.
   Utunk során a part vonalát követve a földnyelv közepét céloztuk - tértkép nem kellett természetesen, csak a part. A térképet a Magasságos Szooooolgáltatóóóóó rajzolta utólag - biztosan látták a kalapomat a műholdban ülő ügynökei...utvonal.JPG

  Elhagyva a várostdscf5153.JPG

 Igen, a házsor egyszer csak befordult a tenger felől a szárazföldre egy utca vonalát követve - mi pedig jobbról a tengerparti föveny vonalát, balról a hátrahagyott épületeket felváltó nádas-ligetes úton, egy-egy modern, vagy épp félbemaradt, amott - és egyre több helyen - a múlt rendszerből itt maradt retró üdülők szegélyezték utunkat a maguk ódivatú bájával. A szárazföld pedig egy keskeny földsávvá szűkült a Fekete-tenger és a belső sós vizű tó között. Nekem felüdülést jelentett a megszokott turistaközpont után.

  A Menzadscf5168.JPG

   Két év után pontosan tudtuk, hová igyekszünk: Pomorie legészakibb csücskében, a Világ Vége nevét viselő ponton egy, az 1970-es évekből "ott felejtett" étkezde - amely meglétében csak bízni tudtunk, de végül megörülhettünk: A helyi - esküszöm, sok vállalati - üdülő vendégeinek ebédeltetésére fenntartott hely pár perccel azután nyitott, hogy megérkeztünk.
   A tulaj nem lett ideges, amikor megérkeztünk, mosolyogva tűrte, hogy jó turistaként mindent megcsodáljunk, lefényképezzünk, az épp készülő étkeket, azok árait, és az sem okozott problémát, hogy csapoljon a felnőtteknek jó hideg sört, persze, a nyitási idő előtt. dscf5173.JPG
img_20210723_130159.jpg   Itt szeretnék mindenkit megnyugtatni: a helynek csak a megjelenése és a berendezése - no meg a konyhai személyzet - eredt a '70-es évekből, az ételek-italok frissek, üdék voltak (jelzem, sok helyen ez fordítva van, üde fiatalok szolgálják ki az állott ételt, savanyú sört. Nos, itt a kedvező konstelláció állt össze, nem mellesleg az errefelé is rég látott alacsony árakkal. További megnyugtatásként jegyzem meg, hogyimg_20210723_130238.jpg a modernitást a jól működő pénztárgép jelentette... 
   A fogások - kitűnő, olcsó fogások - a tulaj szerint emlékszik ránk két év után... Talán az akkor pici, most ifjú macskák is emlékeztek ránk - az asztalunkat legalábbis bizodalommal kerülgették, de lehet, hogy nem személyünk érdekelte őket...

 Vissza a partra

  A desszert után ideje volt visszatérni megszokott modern világunkba - a visszaúton a parton csodáltunk a szeles időben felkorbácsolt tengert, a hullámverés zúgását, a felcsapó tajték vízpáráját. Tengeri só... 

Hogyan magyarázzuk el a tengert valakinek, aki nézi - de csak vizet lát? (Rita Godino)

dscf5198.JPG

Inkább nézzük mi is - ki a Tengert, ki a vizet... 

Újra Pomoriéndscf5200.JPG

img_20210723_151340.jpg   Kicsit szétváltunk, hiszen világi dolgokat, például vásárlást is kell intézni, no meg egy köszöntést is megejtettünk - pezsgővel adva meg a módját. 
   Azért mielőtt tovább olvasnánk, nézzük meg jobban azt a dinnyés képet balra... 
   Jobban... Látja? Nem látja..?
   Igen, az a félbevágott dinnye... Egy dinnye mintájú ülőpárna hirdeti a látványt!img_20210723_174252.jpg
De most az erkélyen ünnepeljünk! 
Isten éltessen titeket, Zsuzsi és Tamás, ama jeles napon  és most is, és ha Odafent úgy akarják, akkor ...
   Az erkélyen úgy tudunk leülni egy-két óra távollét után, mintha napok óta nem találkoztunk volna, de ez talán normális. Azt hiszem. 

Az idő rohan, a kalória ég,img_20210723_190404.jpg

 A zember meg újra és újra megéhezik. És ez a természet, legalábbis a hedonista természet örök körforgása.  Főleg akkor természetes, amikor kúsznak elő a finom illatok a konyha felől...
Ideje volt választani a számos étteremből. Ezúttal ismét a img_20210723_201548.jpgBisztrót választottuk, egy huszárvágással bátran visszatérve, élvezve azt, hogy a korábbi évekhez képest egyre hosszabb étlappal és nyitvatartási idővel várják a Nagyérdemű, ezúttal - minket. S nem mellesleg kedvességgel, házi kedvességgel is. 
   Az adagok pedig kitűnőek és kiadósak voltak - a kerthelyiség mellett a sövényből előjövő macsekok nagy örömére, akik udvariasan várták, hátha leesik egy finom falatka.
Fontos tudni, hogy a macska képét szándékosa nem a vacsora képei közé illesztettem be, nehogy valakinek furcsa gondolatai támadjanak... 

Levezető séta és meglepiimg_20210723_210940.jpg

A tegnapi és a mai nap hosszú gyaloglásai után ezúttal a szállásunkon tartottuk meg, ejtőzve a terasz kellemes melegében és a hűtőszekrény hűvös tartalmában. 
20210721_180525.jpgNem mellesleg - örömmel láttuk, hogy Dimitar házigazdánk meglepett minket a korábban megbeszélt dolgokkal - úgy van, étolajjal is - a bolgár napraforgómezőkön készített olívaolajnak nincs párja - de ezt eddig is tudtuk, most is jóízűen illatoztuk meg. És máig is sütögetünk vele, ha el nem fogyott...20210723_212528.jpg
A kellemes nap végére nem marad más, mint jó éjt kívánni... 
(Folytatjuk)img_20210723_220601.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bulgaria-albena.blog.hu/api/trackback/id/tr8017877957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása