Tizenkettő - erőgyűjtés, napfürdő, holdfény
2019. december 30. írta: zati

Tizenkettő - erőgyűjtés, napfürdő, holdfény

2018.08.02.20180802_112131-collage.jpg

Csütörtök, kora reggel. 

    Nyaralás... Már tizensokadik napja nincs szükség ébresztőórára, elég a nap sugaraira és a kora reggeltől dscf9245.JPGcsivitelő fecskék hangjára figyelni. A tegnap reggeli fényjáték után ma ismét sütött a nap, sugarai könnyedén törtek át a délkeleti fekvésű szobánk függönyeinek résein. 
   Végül kikászálódtam az ágyból, és kiléptem az erkélyre, élvezve az azúrkék égboltról fényesen ragyogó napfény meleg sugarait. A nap fénye aranyszínű hídként nyúlt a dscf9246.JPGFekete-tenger végtelenbe vesző horizontján, meg-megcsillanva a kékség hullámain. 
 - Végre - rogytam le a pille székre nagy nyekkenéssel, ahová kedvesem már odakészítette az illatozó kávét. Természetesen nem a székre, mert az rossz tréfa lett volna így kora reggel, hanem az asztalra. És még nem én nyekkentem, hanem a szék. Ezt az én koromban már lényegesnek érzem megjegyezni.  
   Egy valami viszont hiányzott, jelezve az idő múlását: baj volt. Tegnap elfogyott a Slanchev Brjag konyakunk, így a reggeli fogmosást nem tudtuk a megszokott módon megejteni. Az idő pedig oly rövid volt a hazaindulásig, hogy úgy döntöttünk, már nincs értelme pótolni a kiürült palackot, még kisebb kiszerelésben sem. 
 - Nem fogyna már el - vettük tudomásul a számunkra is hihetetlen tényt. Azért tudtunk volna olyat, hogy elfogyjon, de hát mi nem italozni járunk a tengerhez, ugyebár.
 - De talán meg tudjuk oldani máshogy - és meg tudtuk oldani...

Reggeli, a megszokott20180802_093158.jpg

   idén utolsó előtti alkalommal - hiszen már csak két napunk maradt a nyaralásból. Gyorsan szedtünk a svédasztalos kínálatból, egymás után többféle ételt is az asztalunkhoz hordtunk, "még nézni is tereh" (volt).  Kényelmesen megreggeliztünk a kiürülő étteremben - a vendégek általában korábbi időpontban rohanták meg a pultokat fogyasztottak, némelyek inkább raboltak,  a személyzet pedig a reggeli idő végéig folyamatosan töltötte a tárolókat. Végül megfejtettük ennek okát: a reggeli végeztével, tíz órakor ültek le ők maguk étkezni - nyilván szeretik, ha a teljes szortimentből, főleg a finomabb falatokból 20180802_093338.jpgválogathatnak. 
20180802_101008.jpg   A képek nem a teljes választékot tükrözik, kolbászt, szalonnát, miegyebet is szedtem, de azt falánk módon megettem...
   Miután befejeztük az étkezést, kisétáltunk az épület elé egy cigarettát elszívni. Természetesen csak a kisétálásban vettem ki részemet, a füstölgést meghagytam Terinek. Az időjárás pedig láthatóan a bolondját járatta velünk, hiszen továbbra is zavartalan napsütés várt minket a grandiózus Zsivkov-barokk épület előtt. 
  S miután az időjárás végre igazi strandidőnek nézett ki, úgy döntöttünk, hogy a mára tervezett gyalogtúránk helyett

Irány a strand!

   S ha irány a strand, s annak rendje-módja szerint Szergóék sátránál jelentkeztünk, ahol Snejana hangos 20180802_112150.jpgjónapottal köszöntött minket, én pedig vigyorogva "dobro utro"-val jó reggelt kívántam neki.
 - Reggel..??? 11 óra van! Mi reggel kezdünk, de ti csak most jöttök! - nevetett.
 - Hát jó, nekünk ez még reggel... Egy napernyőt szeretnénk, meg két reggeli levest, Shumensko-t - vettem ki az üvegeket a hűtőből. 
 - És még... Khm... Szergónak szokott lenni rakiája... - mondtam. 
 - Van, igen - mosolygott Sneji - saját. 
 - Kétszer fél decit fogkrémet kérnék - mondtam neki.
 - Rendben! - azzal fogott két műanyag poharat, és hát töltött. Maradjunk annyiban, hogy a zárjegyen kívül hiteles mérce sem volt jó háziasszonyunk kezében, de a bolgár vendégszeretet vezette szemmértékkel megmérte a kitöltött italokat.  

Fogmosás!dscf9485.JPG

 - rendhagyó módon a strandon, és lehet, hogy a meleg miatti hőtágulás okán dudorodott annyira a féldeci felszíne...  Egyébként íze alapján inkább vodka volt, mint gyümölcspárlat, de az egészség védelme a legfontosabb! A mai mottót egy pólón láttam, a kérdés jogos. Mi a TE szupererőd..?
   Az időjárás változása a két képen látható, nézzük csak a tegnapi és a mai tengerparti képek közötti eltérést... Az előtérben lévő látcsövek ne zavarjanak meg minket... 
20180801_110321.jpg20180802_110921.jpg


Strand, napfény víz

 - nagyjából ebben a háromszögben mozogtunk. 
És közben megéreztem. Azt a visszatérő érzést, amint azt az előző évben fogalmaztam meg. Hogy egy-két nappal a hazaindulás előtt rámtör az érzés - hiszen még nem láttam mindent! Ahogy kissrácként már az érkezésünk estéjén elindultam felfedezni, most ez a nyaralás végére csúszott - de el nem múlt. 
   Fogtam hát magam és a fényképezőgépemet, és elindultam arra, amerre már oly sokszor jártam, de mégis, dscf9289.JPGminden évben más és más meglepetést tartogat. 
   Ragyogó napsütés, kék tenger, remek fényviszonyok.

Fény és árnyék

   Bizony, az optika - de a szívemnek-lelkem számára is. 

  Fény...

A parton épült új és gyönyörűen felújított szállodák - nyilvánvalóan minden igényt kielégítenek. A part tiszta, talán tisztább is, mint a korábbi években. A Kék Zászló is ezt jelzi...


   Árnyék a ragyogó napfényben... 

Kicsit odább a két móló... A 2016-ban - 2 éve -  felújított újabb stég dscf9373.JPGfémszerkezetét csámcsogva eszi a tengervíz - a majdnem profi módon elvégzett felújítás során a régi vázra felerősített felépítmény anyaga is rozsdásodik. Érdemes a képeket összevetni, milyen munkát végzett az oxigén két év alatt... A parti vége egyszerű csonkban végződik, a deszkák eltűntek. A régi móló, gyermekkorom akkor még egyetlen stége pedig összeomlóban. A vasszerkezet meggyengülve, kuszán, a hullámveréssel még éppen dacolva áll a tengerben. Nem kérdés, egyszer arra érünk oda, hogy nincsen egyik sem. 
   Kicsit továbbhaladva az egykori halászcsárda, a Ribarska Hizha, azaz Nomad Beach club.  Nyitva, igen, de valami hiányzik. Nagyon. Az étteremben, ahová a korábbi években előre kellett asztal foglalni, alig ül egy-két  vendég. dscf9409.JPG
   Szemben, az út túloldalán a látvány még szomorúbb. Albena egyik jelképét, az Arabella hajót szokatlanul nagy csend veszi körül. Az ablakok lefüggönyözve, közelebb lépve látszik, hogy a bejáratot a gaz veri fel. 
 - Ez bezárt - állapítom meg némi éleslátással... Felmentem a lépcsőn a bejáratig, és szívfacsaró látvány tárult elém. A hajó láthatóan előző év óta zárva volt, mint egy partra vetett cet, hatalmas teste megroggyanva várta sorsa jobbra fordulását - vagy beteljesülését. 
   Mellette a tábla évek óta jelzik: "Albena vége". Most kicsit más értelemben pillantottam oda.
   Érdemes a képekért ide kattintani... Vagy nem..? 


   De egy haszna mégis volt a látogatásomnak: 44 éve ismerem az Arabella hajót, és mindig úgy tudtam, hogy dscf9416.JPGeleve parton épült attrakcióként. Nos, most megtudtam, hogy nem - 1972-es szárazra telepítése előtt valódi kereskedelmi hajóként szolgált a Fekete-tengeren. Ez még jobban megindított, de hogy mi fog történni októberben, ekkor még nem tudhattam. 
   Elindultam vissza a fény felé. Albena központja felé. Albena all-inclusive szállodái felé. Ennyi elég volt a hanyatlás képeiből.

   Miközben a régi Albena törzsvendégeinek, dolgozóinak, sőt, a még élő építőiknek ikonikus és valóban egykor lenyűgöző és egyedi helyei vendégek híján haldokolnak, nőnek ki a szebbnél szebb, ám a világ bármely pontján elérhető, nem mellesleg méregdrága szállodák - allinkluzív és exkluzív éttermekkel, medencékkel, Albenát fokozatosan a Fekete-tenger gyöngyéből egy tucat-üdülőhellyé degradálva. A közönség pedig, az egykor soknemzetiségű, a bolgár folklórt és konyhát, a bolgár embereket szerető volt szocialista táborbeliek mellett angol, holland, brit, finn, norvég vendégek átadták helyüket. Ők elmaradtak az utóbbi években, és átvették helyüket az Újaknak. All-inclusive bulémiás oroszoknak, akik egyetlen sztotinkát sem hajlandók költeni az ellátásukon kívül, akik miatt éttermekre ki kellett írni, hogy "a szállodai ellátás NEM érvényes" - mert beülnek, fogyasztanak, majd  fizetni nem akartak, mondván, "ólinkluzív vendégek vagyunk". És jöttek még újgazdag hájfejű mercisek, B-vel kezdődő rendszámú autókkal - nem, nem belgák... - akik úgy fogyasztanak, mint az oroszok, de róluk jobb nem is beszélni.     

 dscf9448.JPG Visszafelé megcsodálhattam a Paradise Blue építése óta valódi parkká érett környékét - szép, de... Én a Dorostort szerettem, a szocreál belsőjével, a furmányos takinénivel, Balabanov úrral, és a szuper barátságos személyzettel. És örülök, hogy ott voltunk, és még láthattuk. Ezt a szép dscf9457.JPGmodern izét meg Hajdúszoboszlótól a Maldív-szigetekig bárhol megkaphatjuk - és már nem drágábban, mint itt. 
   Kis sétámat és nagy időutazásomat a Bazárnál zártam le, ahol bizony már két éve felröppent a modernizálás híre - és errefelé a modernizálás újabban buldózerekkel érkezik. 
dscf9446.JPG
   Nos, ennyi séta után

megéheztem, és ideje volt visszatérnidscf9466.JPG

a napágyainkhoz, ahol kedves nejem úgy vélte, ideje pár falatot enni van. Én pedig nem tiltakoztam. Hogy is tettem volna?
A tegnapi ebédünk sikerén felbuzdulva a "Győztes csapaton ne változtass" elvet követtük, és a La Bomba  saláta kínálatát vettük szemünk és szánk ügyébe.
   dscf9462.JPGA korábban látottak most is igazak voltak: az étlapon lévő látványfotók mellett a kihozott ételek simán megállták a helyüket - nem véletlen a dscf9465.JPGvisszatérő jellegünk...
   Aztán a kihozott, a hidegtől párás poharakon játszó optikai illúziót csodáltam meg - ahogy szoktam, majd kortyoltam bele a kitűnő italba - ahogy az úgynevezett "menők" szokták.
De hát... Forróság, gyöngyöző, párás csapolt sör...
Mi mást tehet az ember?
Egészségünkre!
dscf9475.JPG

Strandolás újra

Nem tudom, ki hogy van vele, de igen jó dolog, a fürdéssel-úszással, víz alatti felvételekkel, majd a napondscf9286.JPG szárítkozással együtt, heverve a napágyon, félálomban hallgatva a sirályok vijjogását aláfestő tengerzúgást. 
Amikor a nap eléri az Albenát a szárazföldtől elválasztó Hegyet, és az árnyék rákúszik a plázsra - akkor szoktunk tábort bontani, összecsomagolni holmijainkat, és elindulni vissza szállásunk felé. 
   Kellemes lazsálással egybekötött lassú készülődés, mely közben az épp nem a fürdőszobában magát üdévé és illatossá varázsoló fél az erkélyen üldögélve gyönyörködhet a tenger és Albena meg nem unható látványában.
   Miközben az évek óta kedvelt kérdésen - de hol vacsorázzunk ma - gondolkodunk, szemem elé idézve dscf9460.JPGminden étterem jellegzetes fogásait, fontolgatva, melyik lenne ma a kedvünkre való, belénk hasít a nyugtalanító gondolat, mely szertefoszlatja a képzeletbeli gasztrotúrát. 
 - Basszus, már csak két esténk maradt...
Így hát aszerint kell választani, hol nem voltunk még idén nyáron. 
Eszerint ma este az Öreg Házra esett a választás.
Még egy kicsit csodáltam a lemenő nap fényében narancs- majd rózsaszínen át indigóvá sötétülő égbolt alatt az esti dscf9489.JPGfényekbe öltöző-rejtőző Albena és az ezúttal olvadt bronzként lassan hullámzó (most sem) Fekete-tenger látványát, miközben beszívtam a tengeri szél hozta sós illatot, melybe grillfűszerek és sültek jellegzetes illata vegyült. 

 - Na, asszem' ideje indulni... - mondtam.
dscf9494.JPG

Old house - azaz Stari Kashtadscf9510.JPG

   Remek hely, nehéz vele mellényúlni.
Ezúttal sem csalódtunk. 
   A bőséges, és még Bulgária legdrágább reszortján is megfizethető árakon kínáló étlapról a kihagyhatatlan levesekkel indítottunk - kedvesem a tyúkhúslevest választotta, én a jól bevált paradicsomlevest preferáltam, majd grilltálat rendeltünk fokhagymás pitával. 
   A sülteket régi ismerősünk, Jivko készítette el egy mobil tűzhelyen mintegy látványkonyhát csinálva a kis étteremben. Jobb, ha a konyha látvány, mintha halvány lenne - sommáztam magamban, és nekiláttam a vacsorának, mielőtt valaki megijedne hogy csak fényképeztem... Fogyasztottam is, amint az látható, és most nem a fényképekre gondolok...dscf9498.JPG
dscf9500.JPG   Élő zene, jó ételek és italok, hozzá kedves, egy-két szót még magyarul tudó személyzet.  Derű, hozzáértés és minőség...
   Jivko, Jim, és korábban Milko - mint tudjuk, már a '70-es években itt dscf9504.JPGdscf9501.JPGboldogították honfitársainkat - könnyen lehet, hogy még engem is. Csak akkor mindannyian máshogy néztünk ki.
 - Lehet, hogy voltam itt '77-ben - mondtam nekik egyszer -, nem emlékeztek rám, úgy ekkora lehettem... - mutattam úgy derékmagasságban, és nevettünk.20180802_221547.jpg
   Persze, akkoriban százezrek keltek útra, hogy a bolgár tengerparton élvezzék a nyarat, és boldog vagyok, hogy apámék is ezt tették - velem. 

Ideje volt hát visszatérni

egy kis séta végén a Dobrudja egykori luxusába. 
 Aki már tartott velem virtuális túráinkon, tudja, hogy nem érhet véget a nap az utolsó esemény nélkül.
Ez pedig - az erkélyjelenet. 
dscf9520.JPGLehet, közhelyesen hangzik, de... Aki járt már ott, az érti. 
Leülsz... Töltesz egy sört... Nem, nem is a sörivás kedvéért, hanem hogy... Ki figyel ilyenkor a sörre..?
A vendéglátóhelyek bezártak, az emberek elcsendesednek, ilyenkor hallani...
   Szemben a Tenger.
   Ilyenkor szól hozzánk. 
   Hullámzik, sóhajt... Távolban hajók fényei ringanak a horizonton. A hold immáron fogyó korongja világít szemben, ezúttal ezüsthidat húzva a nyugodt, fekete (mégiscsak!) felszínre. A szél már meg se mozdul. Mintha megállt volna, mintha az idő is megállt volna. Bárcsak...
 - Holnap.. Holnap az utolsó nap.dscf9528.JPG
 - Nem baj, holnap még a teljes napot ki fogjuk élvezni - nyugtatott kedves nejem.

Na, igen...

 (Folytatjuk)

dscf9536.JPG
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bulgaria-albena.blog.hu/api/trackback/id/tr5915305120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása