2022.07.21.

Az előző epizódban jeleztem - és annak napján elterveztük, hogy teszünk egy kis kirándulást közösen.
Korábban talán többször is írtam egy szokásunkról - legyen az jó vagy rossz szokás, valós, évtizedes velünk élő beidegződés. Nevezetesen hogy miután megérkezünk egy új, vagy épp jól ismert helyre, elsőként - ugyebár - az odaút fáradalmait kell kipihennünk.
Természetesen.
Utána pedig - ej, hisz' csak most érkeztünk - ráérünk még. És eltespedik az ember, halogat, napolgat, hogy aztán egy reggel arra ébredjen, hogy hiszen kevesebb nap van hátra, mint látnivaló.
Na most, ezt megelőzendő, a mai (nem amikor ezt írom, hanem amikor játszódik...) napra előre tervet szőttünk,
Nincs közel.

Biljana "tyúkanyó" által a Persia Fast Food mellett működtetett másik
A szállodák előbb modernek, majd kifejezetten csicsások voltak, ahogy haladtunk észak felé, majd a szárazföldet egyszerre csak felváltotta a keskenyedő földnyelv. Az út ellenkező oldalán egy tó fekszik, melyet a tengertől egy néhány tucat méter szélességű földnyelv választ át kilométeren keresztül.
A félsós brakkvízű tó partján nádas húzódik, melybe működő és romos horgásztanyák és stégek nyúlnak be, mintha a korabeli Balaton-parton járnánk. A vízben viszont medúzák úsznak, és kagylótelepekben fekete kagylók tenyésznek, kevésbé fajtamentő program, mint a helyi éttermek ellátásának részeként. A kagylótelepek és halneveldék évtizedek, ha nem évszázadok óta képezik a helyi mezőgazdaság részét, amint az az újabb és régebbi létesítmények szerkezetén látható.
És a nyaralók
mert hát a Fekete-tenger partján már az ókorban is szívesen pihentek meg az emberek. A kellemes klíma, nyugodt tengerpart - és nem utósorban a közelben a történelmi korokban mindig kitűnő ételeket és borokat termő mezőgazdaság vonzotta a népeket. Legutóbb a szocialista idők vállalatai döntöttek a - nálunk a balatoni üdülőkhöz hasonló - pihenő komplexumok építéséről a '60-as, '70-es években.
Bizony, ma is állnak, a tábláikon hirdetve a fenntartó nevét. Különböző színvonalon, de nagyjából karbantartva,
És a menza étterem...
Ahol előző évben kiváló ebédet ettünk a régi időket idéző
Na, ez most zárva volt...
Úgy fest, épp időben jártunk itt 2021-ben, mert aztán ezt a kitűnő helyet is elérte a "Régi jó dógokból' nem mard semmi!" effektus.
Az Út Vége
Úticélunk az úton egy fordulónál állt, és itt található egy bár is - "End of the road" néven. Nos, igen, innen egy földút viszi tovább a kalandorokat, akik mennének tovább Ravda vajs Neszebar felé. Mi nem voltunk ilyen legények a
Elindultunk hát visszafelé - de nem kellett messzire menni, a tengerparton a bezárt étteremtől nem messze egy parti igazi pléh büfé működött, láthatóan a helyi vendégekre berendezkedve.
Így hát de ültünk be - és nem csalódtunk.
Egy jó tarator és némi könnyed falatok után indultunk hát vissza - s miután barátaink a strandot vették célba, mi pedig inkább egy kis kitérőt tettünk, ezúttal ketté váltunk a visszaútra. A létszámot tekintve, szerencsére hatan lévén senkinek a tepsi épsége nem forgott veszélyben - a ketté osztódást vertikálisan oldottuk meg.
Mi a ritka, fekete homokos strandot néztük meg, majd tettünk egy kitérőt Pomorie utcáin, visszatérve a nyüzsgő városközpontba.
Na meg a Pivokrátort - az egyik szálloda saját sörfőző berendezését, mely ránézésre és ízre is kiváló minőséget kínált...
Vacsora - ha menzán nem, hát bisztróban


Jól bevált helyünkön, a Breeze Bisztróban a jól bevált fogásokkal - a pleskavica mindig jöhet, ahogy a többi finomság is az egyre bővülő menüről.
Csak a pálinkát, azt kell óvatosan kérnünk, mert a személyzet nagyon barátságos, és az a Balkánon hordoz némi veszélyt

A napi terv tehát sikeresen megvalósult - megjártuk a múltat, visszatértünk a jelenbe, és most egy kiváló estét töltünk barátokkal - és persze tervezünk, ismét a következő napot, hiszen holnap egy zenei programon veszünk részt, tán' még táncra is pattanunk!
Előtte viszont reggel visszatérünk a strandra!!!
(Folytatjuk)